21 September, 2020 skrevet af Jens BuchKlientbutikken.dk

Det med, at få en kold vind når man starter en psykoterapi praksis, det tror jeg langt de fleste har prøvet.
Du ved, den situation hvor der kommer en og siger “det der psykoterapi er da vist noget mærkeligt noget”

Overkomme den kolde vind fra Nord

Vores reaktion på sådan en sætning er vidt forskelligt og nogle lægger nærmest ikke mærke til det, for andre stopper det fuldstændig deres vej til deres egen praksis. Stopper dem i, at hjælpe dem der har så hårdt brug for deres specifikke måde at være terapeut på.

Hvordan du reagere på det, har til gengæld stor indflydelse på din succes som psykoterapeut.

Jeg er med i et internationalt netværk af iværksættere og den anden dag hørte jeg en foredragsholder, drage nogle ret interessante paralleller imellem iværksætteri med sejlsport.

Og jeg tænkte, det passer virkelig godt på de store forskelle der er på hvordan psykoterapeuter håndtere “en kold vind”

Jeg har oplevet, at der er nogle psykoterapeuter

 • Der kommer igennem uddannelsen.
 • Opnår certificering med bravour.
 • og NU er de klar til at indtage verden.
 • De skal ud og lyse op.


Men

For der er et men… Det er som om der sker noget der forhindre dem i, at gå ud og lyse op. De får ikke klienter i deres praksis…

Jeg undervurdere bestemt ikke effekten af en psykoterapeut uddannet medarbejder i et firma, eller anden arbejdsplads, det kan have en kæmpe positiv indvirkning i det selvsamme firma ene og alene fordi de har opnået en langt større bevidsthed og derved, kan hjælpe deres kollegaer ved deres blotte tilstedeværelse.

Det ændre ikke ved, at der er et men

For det er i (tror jeg) mange tilfælde ikke helt det drømmen var. Og de klienter der havde brug for en god psykoterapeut har ikke fået den hjælp de behøver.

Hvad skete der med “Nu skal jeg ud og lyse op - hjælpe andre?

Så hvorfor?

Hvad skete der fra “NU jeg skal ud og lyse op” - “jeg har lyst til, at hjælpe andre”?

Og så til at de ikke har klienter i deres praksis. Det emne har efterhånden optaget mig i en hel del år.
Jeg er med i et internationalt netværk, af iværksættere der hjælper hinanden til succes og det var der hvor jeg forleden sad og lyttede til en temmelig succesfuld og erfaren iværksætter der sammenlignede iværksætteri med sejlsporten.

Der kom jeg til at tænke, hvilken forskel gør vindretningen på en psykoterapeuts succes med at få klienter i sin praksis?

Bloggens titel er derfor “Den kolde vind fra Nord og de 3 andre vinde i Psykoterapeutens verden” 

Den er inspireret meget af den tale jeg hørte hvor jeg virkelig kunne relatere til det han sagde. Jeg håber og tror, at du måske kan relatere til disse tanker. Og kan bruge en eller flere af tankerne til dit liv, din psykoterapi praksis.
Måske endda i forbindelse med en klient du har.

Du er mere end velkommen til, at stille spørgsmål i kommentarsporet, måske har jeg eller en af de andre læsere et bud på hvor du finder en bedre vindretning. Eller måske har du et godt eksempel fra dit liv på hvordan du opnåede at finde en bedre vindretning?

Opsummeret:

 • Der er mange ligheder imellem sejlsporten og at starte en praksis
 • Mange har oplevet, at møde den kolde vind fra Nord
 • Få har tænkt over hvordan de håndterede det
 • Der er forskel på Nu skal jeg, til Nu gør jeg

Den kolde vind fra Nord

Lad os lægge fra land, som man siger i sejlsporten 🙂

Inden for sejlsporten, fortæller foredragsholderen, der er man fuldt ud bevist om, at vinden jævnligt skifter retning og man er meget afhængig af den. Eller rettere man er meget afhængig af, at være bevist om hvor vinden kommer fra, hvordan man forholder sig til den og hvordan man positionere sig i forhold til den.

Målet derimod... det ved man præcis hvor er. Det er markeret så tydeligt, at man ikke er i tvivl og ændres ikke undervejs.

Vinderen af et sejlsports race/match er de hold, der ved bedst hvordan de udnytter de forskellige vinde og bruger det til deres fordel.

Taberne derimod... er de hold der tillader de forskellige vindretninger at vinde eller overmande dem. Eller de hold der ikke er i stand til, at bruge vindene knapt så effektiv imod deres mål.

Uanset hvor vinden kommer fra. Hvis du ved hvordan du skal håndtere dem. Eller hvordan du skal forholde dig til dem. Så kan du bruge vindene til, at få dig imod dit mål.

Et eksempel er, hvis vinden kommer lige imod dig og din båd, så skifter du din båd til en 40 graders vinkel i forhold til vinden og så fortsætter imod dit mål. Fordi når vinden kommer lige imod dig, så kan du ikke sejle fremad. Du ligger “dead in the water” hedder det i sejlsprog. På godt jysk, kalder jeg det bare, at ligge død i vandet.

Hvilken vindretning blæser det ved dig?

Den kolde vind fra Nord i praksis

Nogle gange så kommer der en kold vind fra Nord. Det kan eksempelvis være, at du været igang med, at markedsfører din klinik og er måske gået lidt i stå i en periode. En dag spørger din kollega, “hvordan går det egentlig med din psykoterapeut klinik, har du nogle klienter?”

Og hvis du ikke er helt tilfreds med hvordan det går, så kan det bestemt føles som en kold vind fra Nord, når en anden spørger ind til det. Særligt hvis det er en person du respektere og holder af.

Du vælger måske at sige “det går ok… jeg gør ikke så meget ved det”.

Og det næste der sker, føles som en isnende kold nordlig vind:

“Det er nu også lidt, noget mærkelig hokus pokus det der terapi halløj”

Har du prøvet det?
Eller noget der minder om det?

Jeg kan fortælle, at det har jeg bestemt prøvet!
Og mere end en gang. Det værste var dengang hvor det kom fra en som jeg så utroligt meget op til og som betød utroligt meget for mig.

Det var som om jeg mistede alt luft i maven lige da jeg hørte det!

Senere tænkte jeg: "Det kom fra en person som absolut intet viste om psykoterapi. Hvordan kan det overhovedet have den indflydelse?"

Men det har det og det havde det også på mig den dag.

Som en virkelig isnende kold vind fra nord!

Behøver jeg, at sige jeg den dag ikke havde den store lyst til, at markedsføre min terapeut praksis?

Har du prøvet møde en kold nordlig vind. Del det gerne i kommentarsporet nederst på siden hvordan du overkom den.

Opsummeret:

 • Det er vigtigt, at være fuldt ud bevist om hvor vinden kommer fra
 • Bevidsthed og håndtering er afgørende for om du når dit mål
 • En isnende kold vind fra en kollega, kan tage alt din luft for en stund
 • Jeg har prøvet, netop det!

Den varme vind fra Syd

Der vil altid være skiftende vindretninger også inden for terapiens verden. Og hvis du ikke ved, hvordan du skal håndtere vinden fra nord, så vil den ende med, at udmatter dig for alt den luft du har, alt den energi du har. Så du ingen energi har til, at hjælpe dine klienter med, at finde frem til dig.

Verden er fyldt med mennesker, der fortæller andre om hvad de ikke kan gøre fordi det er noget halløj, hokus pokus eller hvilket ord de bruger om ting de som oftest ikke aner noget som helst om.

Vi lever i en tid, hvor kritikkeren er en større “tjener”, end performeren som rent faktisk er ude i marken og gør arbejdet!

Og på den måde, er der mange distraktioner i vores hverdag, der forstyrre performeren i, at udfører sit arbejde. Et godt eksempel er Psykoterapeuten der faktisk performer ved, at hjælpe et andet menneske der ikke har kunnet håndtere livet, samfundet eller den nordlige vind og til sidst har ladet kritikken vinde.

Kan du se nu, hvor vildt vigtigt det er, at du kommer ud og lyser op. At du bruger dine færdigheder og personlige engagement til, at hjælpe andre der er ramt af stress, depressioner mv.

Den varme vind fra Syd i praksis

Der er brug for varme vinde fra syd. Og du skal vide, at jeg vil gøre hvad jeg kan, for, at der bliver pustet varme vinde i din retning. Det er præcis det hele mit manifesto går ud på. Du og dine klienter fortjener det.

Det kan sagtens være det slet ikke rækker… Og derfor vil jeg gerne opmuntre dig til, at tænke på hvordan du får din varme vind. Det første du kan gøre er, at begynde at kigge efter hvilke vindretninger der er omkring dig, der kan hjælpe dig på vej.

En af mulighederne kunne være, at kommentere nederst i denne blog. Der har jeg lavet et kommentarfelt af præcis sammen årsag.

Uanset om du har noget stort eller noget småt, at byde ind med, så glem ikke, at netop din kommentar kan have en stor forskel på den næste der kommer og læser denne blog.

Det er klart, at så længe vi selv kæmper ubevist med en kold nordlig vind og eksempelvis mangler klienter i vores praksis. Så er det svært samtidigt, at lede efter mere sydlige og varmere vinde. Energien mangler helt enkelt!

Jeg tror på, at jo flere vi er samles med fokus på, hvordan vi hjælper hinanden med, at lede efter de varme og mere positive vinde. Jo bedre bliver vi som psykoterapeuter - bedre til at hjælpe vores klienter.

Kan du følge mig, eller hvad mener du?

Opsummeret:

 1. Uden luft eller energi er det svært, at markedsføre sig
 2. Vi lever i en tid, hvor kritikkeren har mere magt end performeren
 3. Jeg vil gerne hjælpe dig med, at håndtere og opnå en bedre vindretning
 4. Dine meninger og erfaringer er vigtige

Vinden fra Øst

Er den sydlige varme vindretning altid god?
Nej ikke nødvendigvis. For med en lun varme, kan man få lyst til slappe af, holde siesta, hvilket kan være godt for en stund. Men pas på, du også husker at komme igang igen.

“Vinden fra øst er derimod ofte en meget utilregnelig og skiftende vind. Du ved aldrig helt hvad den finder på.” (sagt af sejleren)
Her gælder det om, at være opmærksom på og klar til, når vinden skifter. Og være opmærksom på risikoen for, at ligge dead in the water, hvis vinden kommer til, at vende lige imod dig.

Østenvinden kan du bruge til, at holde dig selv igang hen imod dit mål.
Tit kommer den sammen med en lidt sydligere vind. Og sammen med den, en fare for at blive lullet i søvn af den lune luft.

I den verden hvor du skal markedsfører din terapiklinik, der kan du nemt opleve denne østlige, sydøstlige vind. Det føles som om det går meget godt. Der sker ikke det store. Det er et godt tidspunkt til, at holde øje med hvor de nye vinde kommer fra.

Rent praktisk, kan du kigge efter om der findes nye efteruddannelser du skal på. Måske ændre eller forbedre din markedsføring. Eller kigge på om det er et godt tidspunkt for et nyt step i din egen udvikling (eller udvikling i din praksis?)

Opsummeret:

 1. Den lune sommer varme luft, kan lulle dig i søvn
 2. Den østlige vind er meget utilregnelig
 3. Den kan samtidigt hjælpe dig frem imod dit mål

Vinden fra Vest

Vinden fra vest er næsten altid en moderat og pålidelig vind. Den kan ofte fører dig direkte imod dit mål - stille, rolig og stabilt.

Jeg ser især et eksempel på denne vestlige vind i psykoterapeutens verden. Det er den vind der hedder, at man igennem de sidste 100 år, har arbejdet stille, roligt og stabilt på, at udvikle psykoterapien. Så den kan hjælpe endnu flere mennesker på en endnu bedre, endnu mere menneskelig og endnu mere holistisk måde.

Samtidigt er psykoterapien blevet mere og mere kendt og accepteret. Ikke mindst at psykoterapi kan hjælpe mennesker til et bedre liv.

Nogle gange udspringer der nye terapiformer som i en periode ligner en vind fra vest. De vil måske i starten ligge med god fart og skal først vise sit værd, når de møder de kolde vinde fra Nord.

Foredragsholderen fortæller:
“når vinden om aftenen kommer fra vest. Så kan du helt roligt gå i seng og sove trygt. Den skifter ikke bare pludselig midt på natten."

Opsummeret:

 1. Vinden fra vest er den mest stabile og pålidelige
 2. Psykoterapien har udviklet sig stabilt igennem 100 år
 3. Nye terapiformer kan opstå i vestenvinden men kan blive slået ud når de møder vinden fra Nord

Konklusion

Jeg anbefaler klart, at du bliver bevist om:
1) Hvilken vind sejler du mest i?
2) Hvordan håndtere du den vind?

Det kan have afgørende indvirkning på din psykoterapi praksis hvordan du håndtere den vindretning du er i lige pt.
Heldigvis findes der andre der har prøvet, at være der hvor du er nu. Og de har også lykkedes på trods af de omstændigheder det har givet.

“Skibe der ligger dead in the water, har ingen mulighed for selv, at styre og de risikere nemt at blive slået imod klipperne”

Hvordan undgår du, at ligge dead in the water med din praksis? Lad mig høre i kommentaren herunder.

Kender du en person, eller en gruppe af personer du vil beskytte imod, at ligge dead in the water, så er du velkommen til, at dele dette blogindlæg.

Ha en fantastisk dag, hvor vi igen gør en forskel for hinanden!

Jens

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Den gennemskuelige vej til en ny hjemmeside og vedligehold af den nuværende

Autentisk hjemmeside i øjenhøjde for terapeuter:

til en fast månedlig pris

For mange terapeuter giver deres hjemmeside og markedsføring hurtigt anledning til stress, tvivl og skyldfølelse fordi det kan virke uoverskueligt og der er altid lige noget der burde gøres.

Derfor har jeg lavet et medlemskab hvor du kan få en autentisk hjemmeside i øjenhøjde. Jeg sørger for, at du bliver forstået og at din hjemmeside giver dine klienter mulighed for, at lære dig, at kende på en let forståelig og nærværende måde.

Du kan altså slappe af og nyde, at du nu har en "hjemmeside mand" der går op i at tale et pædagogisk  og forstående sprog.

Alt sammen indeholdt i et medlemskab.

Har du brug for en ny hjemmeside, så kan du få det for et beløb der bestemt også er i øjenhøjde.

Book en tid til et online møde (eller tlf) med mig. Så hjælper jeg dig godt i gang.

Tilmeld dig og få inspiration til hvordan du får mere fokus på dine klienter end din hjemmeside.

>